A PayPal használata

A PayPal, a világ legnépszerűbb online fizetési rendszere. Nemrég óta hazánkban is elérhető, mind vásárlóként, mind kereskedőként. Annak ellenére, hogy minimális HTML tudással is beépíthetjük weboldalunkba, sokaknak problémát jelent a rendszer használata. Nagyon hiányzik a rendszerhez egy jó magyar leírás.

Kinek szól az írás?

A sorozat első részében azokat az alapokat írom le, amik jól jönnek bárkinek, aki most gondolkodik saját internetes áruház nyitásán, vagy webfejlesztő, aki implementálni készül egy kosarat. De ha vásárlóként most térnél be az információs Szuper--áruházába, akkor is hasznosak lehetnek ezek az információk, kételyeid eloszlatásában, vagy figyelmed felkeltésében.

Kell-e nekem a PayPal?

A döntéshez szükséged lesz néhány információra a rendszer mibenlétéről. Ezeket hiányos pénzügyi ismereteimből, tapasztalatimból, és egy kis logikázással megpróbálom megválaszolni.

Hogy működik a bankkártya?

A bankkártyának van egy száma (4x4 számjegy), és egy "titkos" kódja (3 vagy 4 számjegy). A két szám ismeretében bárki levehet pénzt a kártyához tartozó számláról (persze általában csak limit erejéig). Könnyen belátható, hogy a rendszer bizalmi alapú. A visszaélésekből származó károkat a bankok általában átvállalják (Magyarországon a törvény is kötelezi erre őket).

Az itt, és továbbiakban leírtak a dombornyomott bankkártyákra vonatkoznak. Az úgynevezett elektronikus (azaz csak elektronikus úton használható) kártyákkal tipikusan nem lehet Interneten rendelni. Bármennyire meglepő, az Internetes vásárlás ebből a szempontból nem elektronikus használat.

Bankkártya elfogadás

Ahhoz, hogy üzletedben elfogadhass bankkártyát, szerződést kell kötnöd egy bankkal (aki szerződésben van néhány bankkártya hálózattal pl. VISA, MasterCard stb.) Hacsak nem milliókat mozgatsz meg napi szinten a bank felháborítóan magas (minimum 5) százalékot fog levenni az elfogadott összegekből. És természetesen a szolgáltatásnak vannak induló költségi is.

Ha mindezt Interneten keresztül szeretnéd csinálni, még egy csomó (indokolatlan) biztonsági beruházásra is szükséged lesz, és a díjak természetesen még magasabbak lesznek. (Indokolatlan, mivel a rendszer leggyengébb pontja maga a bankkártya, aminek számát egy darab papírra leírva bárki vásárolhat vele. A rendszer második leggyengébb pontja pedig a vásárló gépe, amire egy támadó ezer és egy módon feljuttathat egy távoli adminisztrációs programot vagy keyloggert. - Ezek összehasonlíthatatlanul könnyebben kivitelezhetők, mint mondjuk elkapni az adatokat a szerver és a vásárló gépe között. Vagy feltörni a szervert.)

Miben jobb a PayPal?

A PayPal egyrészt egy nemzetközi társaság, akik bankkártyák elfogadására szakosodtak, másrészt pedig egy bank, aki nem ad kamatot. A megtekinthető PayPal díjtáblázat alapján legfeljebb 3,4% + 90 Forint egy tranzakció díja. Havi 700 000 Forintos forgalom felett ez sávosan csökken. (Egyes valuták esetén több, pl USD: 3,9%).

Emellett nincs induló költség (azaz ingyenes a regisztráció), és mivel a fizetés a PayPal felületén történik, a kereskedő oldala nem kerül kapcsolatba érzékeny információkkal (kártyaszám), így mentesül az extra biztonsági beruházásoktól.

Ez a konstrukció lehetővé teszi akár mikro-áruházak beindítását is az Interneten, sőt mindezt gyakorlatilag kockázatmentesen (minimális induló beruházással).

Az, hogy limit lenne egy kereskedő PayPal forgalmára, tévhit. Van ugyan limit, de ez csak a magán számlákra (Peronal Account). "Business Account" esetén nincsenek ilyen megkötések.

Miben rosszabb a PayPal?

Mint tudjuk, az élet nem fenékig tejfel. Amint írtam a PayPal egy bank is egyben. Az elfogadott összegek nem saját számlánkra, hanem egy paypal egyenlegre kerülnek. Innen bármikor lehívhatjuk a számlánkra az összeget, viszont 25 000 forintnál kisebb összeg mozgatásakor ez nem ingyenes (Withdraw Funds).

A PayPal egy nemzetközi cég (az európai részleg az Egyesült Királyságban, majd 2007 júliusától Luxemburgban található). Tehát képzelj el egy jogvitát egy magyar bankkal (szerintem eleve reménytelen eset), majd szorozd be pár ezer kilométerrel. A regisztrációs szerződésben igen nagy szabadságot adunk a cégnek vitás kérdések rendezésére így például befagyaszthatják PayPal-számlánkat, vagy akár lekérhetnek összegeket saját bankszámlánkról is.

A rendelés működése

Az oldalad minden esetben egy HTML FORM segítségével (javasolt POST metódussal), elküldi az eladni kívánt elem(ek) adatait a PayPal szerverére.

Mivel ez a lépés HTML alapú (tehát a felhasználó böngészőjében fut le), így az őrá vonatkozó adatokat egy rosszindulatú felhasználó minimális HTML ismeretekkel megváltoztathatja, például akár a fizetendő árat is 1 Forintra. Ezért nagyon fontos az ellenőrzés a tranzakció végén!

Az információk fogadására több lehetőséget is kínál a PayPal. Az _xclick névvel fémjelzett módszer nem más, mint az "egy kattintásos" vásárlás ("Buy it Now"). Akkor hasznos, ha egyfajta terméket szeretnénk egyszerre értékesíteni. A gomb a PayPal felületére visz, ahol a rendelt mennyiség megadása után már fizethetünk is, és a tranzakció létrejön.

Összetettebb rendelések esetére használhatunk kosarat, ez a _cart módszer. Használhatjuk a PayPal kosarát (ami picit megtöri a felhasználói élményt: oda vissza a PayPal és a mi oldalunk között, de ha nincs más lehetőség, jó megoldás) és saját magunk is megírhatjuk a kosár funkciót. Ha már van kosár a weblapunkon, annak tartalmát egy lépésben is "feltölthetjük" a PayPal felületére, így csak a vásárlás utolsó lépésekor kerül ki a vásárló a mi oldalunkról.

A PayPal felületén

A gomb megnyomása után a felhasználó a PayPal oldalán fejezi be a vásárlást. Ez a fázis még nem garantálja a sikeres tranzakciót. Dönthet úgy a látogató, hogy visszatér az oldaladra és folytatja a nézelődést vagy egyszerűen bezárhatja a böngészőt anélkül, hogy a Pay gombra kattintana.

Beállítható, hogy az oldaladon melyik lapra térjen vissza a vásárló a Pay gomb megnyomása (azaz a sikeres vásárlás) után, így lehetőséged van saját "köszönjük a vásárlást" oldal létrehozására.

Ezen oldal betöltődése azonban nem jelzi feltétlenül a vásárlást tényét. Lehet például, hogy a felhasználó egyszerűen megnyitotta ezt a címet a history-ból.

Mi várható még

A következő részben a PayPal regisztrációt ismertetem és végigmegyek a rendszer fontosabb beállítási lehetőségein. Várható még egy gomb generáló automata, aminek segítségével HTML ismeretek nélkül készíthet bárki egy elég nagytudású áruházat (a PayPal beépített kosarának segítségével). Lesz még szó a tesztkörnyezet (sandbox) beállításáról, és ez még csak a kezdet.